Comunicat
L’Hospital Clínic, no només presta un gran servei assistencial a la ciutat, sinó que constitueix un centre de referència, un node global de recerca i coneixement. En aquest sentit, el desenvolupament del seu potencial clínic i científic representa un interès social de primer ordre, i mereix el suport d’administracions públiques i societat civil.
Però, per aquesta mateixa raó, és fonamental que el nou projecte de l’Hospital Clínic – que requereix un espai més gran del que li ofereix el seu actual emplaçament – pugui conjugar-se amb les disponibilitats d’una ciutat densa i les diferents necessitats – en equipaments, serveis, espais verds i valors patrimonials – del seu veïnatge.
Ha estat per la premsa que les entitats veïnals ens varem assabentat que l’Hospital Clínic planejava traslladar i engrandir les seves instal·lacions al recinte de l’Escola Industrial, i que s’estava avançant cap a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació. Des de l’AVVEE, diverses entitats i grups d’arquitectes del Districte de l’Eixample, així com des de la FAVB, hem formulat preguntes sobre el futur dels equipaments actualment ubicats en aquest recinte, així com sobre el futur d’obra arquitectònica de l’Escola. Uns i altres, hem tingut sengles reunions amb representants del govern municipal i de la direcció del Clínic. Les respostes obtingudes, però, no han estat massa concretes pel que fa als plans exactes, ni als terminis d’execució previstos – contràriament al que donaven a entendre els articles publicats a la premsa, que parlaven d’un acord pràcticament tancat entre les administracions i l’Hospital. És més: en el decurs d’aquestes trobades, la gerència del Clínic semblava saber més coses que el propi Ajuntament sobre el futur dels equipaments – com, ara, a propòsit de la caserna de bombers de Joan Miró, que tornaria al seu emplaçament original del carrer Provença, sobre la Escola Entença i els terrenys esportius que ocupen una part de l’espai de l’Escola Industrial, així com sobre la part del seu patrimoni a preservar.
Tot plegat en amena a romandre amatents , exigir una informació clara, sense opacitats i a lluitar, conjuntament amb altres entitats del barri o de la ciutat per evitar que aquest projecte sigui un focus més d’especulació urbanística, i /o de punt de referència per la “locomotora de creixement” de la sanitat privada, del que ja parlen alguns sectors de la industria sanitaria.
AVVEE – 14/07/2020
Comments are closed.