Bona tarda.
Gràcies per assistir a aquest debat sobre el passat i el futur de dos equipaments emblemàtics de l’Esquerra de l’Eixample: l’Hospital Clínic i el recinte de l’Escola Industrial.
L’anunci d’un futur trasllat de l’Hospital Clínic, necessitat de renovar i ampliar les seves instal·lacions, al recinte de l’Escola Industrial planteja tot un seguit de problemes de la màxima importància per a la nostra Associació de veïnes i veïns. Per això, hem volgut aprofitar l’avinentesa de la Festa Major per parlar-ne. El veïnatge no pot ser espectador, sinó protagonista, de la transformació de la ciutat. Un projecte com aquest té moltes implicacions. Implicacions pel que fa al futur d’un gran Hospital de referència, tant en matèria d’atenció sanitària com de recerca. (No cal dir fins a quin punt la pandèmia ha posat de relleu el seu paper central). Però també pel que fa al patrimoni històric i arquitectònic del que fou el barri industrial de l’Eixample, que hem de saber preservar com un bé comú. Pel que fa als equipaments esportius i culturals. Sense oblidar l’espai verd i pacificat que conté el recinte, i que més apreciem com més consciència prenem de la necessitat de fer front a la contaminació mediambiental.
Hem de mobilitzar molta intel·ligència i molta empatia per trobar l’encaix adequat. Necessitem escoltar la veu dels experts. Però en cal també escoltar la gent del barri, la més interessada a trobar els equilibris necessaris. En una recent trobada al Clínic, el seu director, el doctor Campistol, ens deia que una planta d’hospital havia de ser prioritària davant d’un camp de futbol. No creiem que sigui la bona manera de plantejar el problema. La salut integral de la població requereix que hi hagi hospitals… i també equipaments de proximitat que fomentin l’esport. El moviment veïnal vol aportar al debat la seva visió generalista i l’exigència d’articular el conjunt de necessitats que tenen la ciutat i el barri. Aquest és el seu paper central, no sempre comprès per l’administració, ni sempre reconegut des de l’àmbit acadèmic.
Per això volem fomentar una real participació ciutadana en tot aquest procés de transformació. I per això demanem accedir a la informació sobre els projectes en curs. Fins ara, les respostes de les administracions han estat molt genèriques, poc concretes. Insistirem. Si una cosa caracteritza el moviment veïnal, és la tossuderia i la perseverança. La nostra Associació celebra els seus 45 anys d’existència. Es gira feina per als nostres grups de treball, especialment per a les nostres Vocalies d’Urbanisme i Sanitat, que us vull convidar a enfortir amb la vostra col·laboració.
Per tal d’introduir el tema en la seva complexitat, us parlaran tres companys, abordant la qüestió del patrimoni de la ciutat (Jaume Artigas, de l’AV de la Dreta de l’Eixample i comissionat de la FAVB), de la transformació urbanística i els equipaments del barri (Xavi Riu, Vocal d’Urbanisme de l’AVVEE) i de la sanitat pública (Eugènia Sánchez, també Vocal de la nostra Associació). A la fila 0 estan presents experts i membres de la Plataforma “Un nou Clínic és possible, salvant el recinte de l’Escola Industrial” (tota una declaració d’intencions!), que podran intervenir desprès, com persones del públic aportant-nos els seus coneixements o responent a preguntes…
Gràcies a totes i tots per ajudar-nos en la tasca que ens espera.
Sylviane DAHAN
Presidenta de l’AVVEE
Comments are closed.