Intervenció : l’hora violeta – 14/12 – organitzat per la CONFAVC
Des de la Vocalia de Dones treballem per mantenir un espai específic, que vetlli pels drets, necessitats i reivindicacions de les dones.
Ara més que mai, això és imprescindible. Vivim una època de molta dispersió ideològica i organitzativa.
Formo part d’una generació que sap com ha estat difícil obtenir allò que hem aconseguit en matèria d’igualtat. Conquerir drets, obtenir recursos i serveis als barris, poder treballar i fer sentir la nostra veu… res de tot això no va caure del cel!
Les dones continuem a ser presents a les associacions veïnals. En la nostra, tenim una proporció d’un 70% de dones i un 30% d’homes. La Junta la formen 7 dones i 3 homes.
Les responsabilitats que recauen sobre les dones són moltes. No és fàcil reunir-se amb regularitat. Però som conscients que cal fer-ho. No podem abandonar aquests espais… El gran repte és que noves generacions prenguin el relleu.
En el decurs de l’última assemblea de la FAVB es va adoptar un protocol de bones pràctiques per tal d’enfortir la igualtat dins del moviment associatiu. La qual cosa vol dir que encara ens queda molt de camí per fer…
A més a més, ara, hem entrat en un moment complicat i perillós. Tot està en joc. Podem perdre els fràgils drets obtinguts. Tot s’agreuja amb els efectes socials i econòmics de la pandèmia a nivell global.
Perdem terreny davant la feminització de la pobresa i les diferents formes de violències masclistes. Tenim lleis que ens haurien de protegir. Però, sota el confinament, els indicadors d’aquests violències s’han disparat. Per això fem actes de conscienciació al barri. Cada any, la nostra Festa Major acaba amb un concert de denúncia dels crims masclistes.
La crisi que vivim té conseqüències greus per a les dones. I cal lluitar per coses que haurien de ser evidents en una societat democràtica. L’any 2004, varem crear la Plataforma Unitària Contra les Violències masclistes conjuntament les 5 vocalies de dones de l’Eixample (Sagrada Familia, Fort Pienc, St Antoni, Dreta de l’Eixample, i la nostra, en 2005 varem guanyar el premi pel nostre projecte Dones d’Enllaç, que consistia a lluitar contra l’aïllament de les dones… El 2009, varem assistir a la trobada feminista de Granada, on vam descobrir un preocupant nivell d’acceptació de la prostitució entre el jovent. L’any 2011, varem promoure, amb organitzacions sindicals i feministes d’ambdós costats de la frontera, una manifestació contra l’explotació sexual a la Jonquera… i crear la Plataforma pel Dret a No Ser Prostituïdes… El 2018, vam llançar el Manifest La Pau de les Dones, reclamant una llei abolicionista inspirada en el model suec, que considera la mercantilització del cos de les dones com una violència.
És un tema que ens preocupa molt. Sobretot en un barri ple de pisos bordell, on són explotades tantes noies, orientals i d’altres llocs, les nostres veïnes invisibles. Pornografia, ventres de lloguer, venda d’òvuls… L’absència d’opcions per a les dones pobres en fa víctimes fàcils. Per això, amb tota la modèstia dels nostres recursos i capacitats, seguirem treballant a peu de carrer per la justícia i la igualtat.
Us desitgem, a totes, un any 2021 en que avancem en les polítiques d’igualtat.
Sylviane DAHAN (vocalia de dones de l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample)
image.png
Comments are closed.