L´Esquerra de l´Eixample i Sant Antoni amb una població aproximada d´uns 140.000 habitants disposa de sis escoles públiques més una en barracons de nova creació i tres instituts públics ,un dels quals en barracons des de fa dos anys.
La situació tan a la primària com a la secundària els darrers anys s’ha anat endurint a conseqüència de les retallades que des del 2010 han provocat una disminució dels recursos del 19% que s’ha concretat en forma de menys docents per atendre les necessitats de l’alumnat i la disminució dels recursos ordinaris.
En paral·lel la demanda per part de les famílies d´ escola pública durant els darrers anys ha crescut sense parar. En concret des del 2012 a l´ eixample la demanda de pública a P3 ha augmentat de 741 a 859 famílies amb un increment d´ oferta de 25 a 31 grups dels quals 11 corresponen a diferents bolets o grups extraordinaris que han anat pujant de curs i que encara són vigents.
Onze bolets creats des del curs 2011 / 2012, fins a aquest últim curs 2016 / 2017, en què ha estat necessària la creació de 4 bolets, i l’ampliació d’una nova línea estructural als barracons de l’escola Entença, a fi de donar cabuda una demanda d’oferta pública que superava en un 33% l’oferta inicial. La resposta que ha donat l´ administració és massificar les escoles públiques amagant la necessitat de construir noves escoles. Cal tenir present que dels set nous bolets que s’han creat a la ciutat de BCN aquest curs, quatre han estat a l´ eixample. Actualment quasi un 40% de famílies del districte de l’ eixample no entren en primera opció a l’escola triada.
Pel que fa a 1r ESO només una quarta part dels alumnes de sisè de primària que cursen a una escola pública tenen garantida una plaça a un institut públic dels barris de l´ esquerra de l´ eixample i sant antoni. Sant Antoni amb 40.000 habitants no disposa de cap centre públic de secundària . Els propers anys amb l´ augment d ´ alumnat que actualment està a la primària la situació de l oferta de secundaria pública serà encara més deficitària. Malgrat que l´escola concertada a Barcelona ha perdut 30 concerts educatius per manca de demanda els recursos abocats per la Generalitat no han disminuït els darrers cinc anys.
Davant aquesta situació d´emergència educacional als nostres barris diferents ampes i entitats del barri exposem :
1. La necessitat de disposar de més recursos humans i econòmics per fer front a les necessitats dels alumnes. Especialment greu és la situació de l´ escola inclusiva amb la disminució de recursos.
2. La situació generada amb els bolets, sis a l´ esquerra eixample i sant antoni i 5 bolets a la dreta de l´ eixample els darrers sis anys, és insostenible a moltes escoles generant massificació i pèrdua de qualitat educativa. Cal trobar una solució entre els diferents membres de la comunitat educativa el més aviat possible.
3. Davant el creixement de la demanda a P3 a tot el districte cal una nova escola urgentment a la dreta de l’ eixample el proper any, i a mig termini una nova a l´ esquerra.
4. Davant l´augment demogràfic a 1r eso els propers anys cal la construcció immediata de l´INS Angeleta Ferrer al solars que ja estan destinats per aquest ús des de fa anys.
5. La situació dels barracons a la nova escola Entença ha de ser provisional i amb una calendarització de la nova construcció a l´actual emplaçament de la presó Model el més aviat possible.
6. Demanda de les instal·lacions buides de l´escola industrial com a equipaments pel barri.
7. La necessitat de l’escola bressol en el conjunt dels equipaments previstos a l’ espai “Germanetes”.
8. En quan a l´Institut Viladomat volem manifestar el següent :
L’ inici, el curs 2015-16, de les activitats de l’ institut Viladomat va ser viscuda per la plataforma d’ampes i associacions veïnals com una victòria per un doble motiu.
D’ una banda significava la concreció, amb data fixa, d’ una oferta significativa de places publiques de secundaria donant una resposta real al important número d’alumnes que a lacabar la primària no trobaven places publiques al barri. D’ altre significava la construcció d’ un Institut que pugues tenir un entorn saludable, a diferencia d’ altres equipaments escolars de l’ Eixample, i a l’hora tingués algunes instal·lacions compartides amb el veïnat.
L’ endarreriment un any més , de la construcció de l’ institut a Germanetes ha estat un entrebanc que situa a l’ institut Viladomat al límit.
Qualsevol endarreriment de la posada en marxa de l´Institut a Germanetes, mes enllà de Setembre del 2018, significaria el col·lapse de l’ Institut, i de retruc, disminuir l’oferta d’escolarització pública en 60 places Les ampes mostrem la nostra preocupació per aquesta situació en la que la Generalitat s’ ha menjat tots els marges, i rebutgem i rebutjarem qualsevol possibilitat que impliqui un nou endarreriment.
De la mateixa manera ens mantindrem vigilants perquè el nou institut tingui un nivell adequat des del punt de vista de la seva relació amb el barri i des del punt de vista mediambiental.
Dos temes ens preocupen especialment:
En primer lloc que en la seva construcció es contempli la utilització per part del barri d´ instal·lacions culturals i esportives del propi institut, en les que el barri està molt necessitat
I en segon lloc, i no menys important , la qualitat del aire que respiraran els més de 400 alumnes del futur institut, en un barri amb alts nivells de contaminació i amb estudis en que la mala qualitat de l’aire té repercussions clares en el desenvolupament dels adolescents .
En aquest sentit dos qüestions ens semblem especialment importants: Que l’ entorn de l´ institut estigui peatonalitzat, restringint el pas de vehicles contaminants i que per tant, es compleixin els plans municipals que hi ha pel carrer Consell de Cent pel 2018. Que l’ entorn de l’ institut tingui el màxim de verd possible. En aquest sentit, que el peatonalitzat carrer Consell de Cent ens converteixi en un espai amb abundància de jardins i que l´ actual “espai germanetes” (Viladomat cantonada Consell de cent ) sigui qualificat definitivament com espai verd.
Ampes Esquerra Eixample i Sant Antoni
Comments are closed.